Brommaelever fick brandöva i 360 grader

Elever i Ålstensskolan fick testa på en lite annorlunda brandövning i veckan.

Med hjälp av VR-glasögon fick de känna på hur det kan vara att ta sig ut ur ett brinnande hus.
– Det var läskigt för det kändes som på riktigt, men bra för jag lärde mig hur man ska göra, säger eleven Paula Ljung.

De flesta har någon gång under skoltiden fått testa på att brandöva i skolan – larmet går, eleverna samlas på uppsamlingsplatsen på skolgården och vandrar senare tillbaka till klassrummet igen – men ganska få har gjort motsvarande övningar i det egna hemmet.

I veckan fick därför elever på Ålstensskolan öva på hur det är att ta sig ut ur ett hus som brinner, med hjälp VR-glasögon.

– Vi har filmat en utrymning i ett hus i 360 grader så man kan se åt alla möjliga håll. Det är ett äldre syskon som springer in och räddar ett yngre syskon och man får följa deras väg genom de viktiga momenten, berättar Alexandra Gahnström, försäkringsexpert på Trygg-Hansa och den som instruerar eleverna i klassrummet. (klass 3D)

Christina Målsten Hamrin

Filmklippet finns på Youtube, och eleverna får med sig ett par VR-glasögon av kartongmodell hem efter skolan i syfte att kunna öva tillsammans med sina föräldrar.

– Vi har i ganska många år försökt öka frekvensen av brandövningar hemma. Därför har vi försökt hitta ett nytt sätt att få familjer att göra det på ett mer verklighetstroget och spännande sätt, säger Alexandra Gahnström.

När hon frågar eleverna hur många som någon gång har brandövat hemma räcker ingen upp handen. Däremot räcker alla upp handen på frågan om de har brandvarnare hemma. De flesta tror att de har brandsläckare och en handfull även att det finns en brandfilt hemma.

Einar Engwall var en av de elever som med stor entusiasm testade på övningen under dagen.

– Det kändes häftigt för man fick vara med och känna alla känslor, säger han, och får medhåll av klasskamraten Paula Ljung.

– Det var lite läskigt för det kändes som på riktigt, men bra för jag lärde mig hur man ska göra, säger hon.

Vad lärde ni er idag då?

Att man ska rädda sig själv och andra människor och inte leta efter sina husdjur. Och att man ska krypa ut och ringa brandkåren. Och ha en samlingsplats, säger de.

Testa brandövningen här!  (Om du har ett par mobiltelefonkompatibla VR-glasögon hemma)

Källa: MITT I Hela Stockholm